NOS NieuwsAangepast

Dodental Port Said loopt op

Bij botsingen tussen demonstranten en de politie in de Egyptische havenstad Port Said zijn zeker dertig doden en 280 gewonden gevallen.

De onlusten braken uit nadat 21 mensen ter dood waren veroordeeld wegens hun rol bij voetbalrellen in Port Said, vorig jaar februari.

Ook in andere steden in Egypte is het inmiddels al weer onrustig. In Caïro zijn de wijken rond het Tahrirplein weer het toneel van rellen. In Suez is een politiebureau in brand gestoken.

Morsi

Volgens Nieuwsuur-journalist Esmeralda van Boon in Caïro hebben de rellen weinig met elkaar te maken, "maar ze worden wel aangegrepen om te protesteren tegen president Morsi".

De onlusten duren nu al drie dagen. Gisteren raakten honderden mensen gewond bij protesten in steden als Caïro, Suez en Alexandrië. Tien demonstranten kwamen om het leven.

Veel Egyptenaren vinden dat de Moslimbroederschap van president Morsi te veel macht naar zich toe trekt.

Morsi en de veiligheidsraad van Egypte hebben het geweld veroordeeld en opgeroepen tot een nationale dialoog. Mogelijk komt er een uitgaansverbod voor de steden waar het onrustig is. Maar het is de vraag of dat helpt. Volgens Van Boon is de woede bij de demonstranten erg groot "en ze zijn de angst voorbij".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl