NOS NieuwsAangepast

Advocaat Dolmatov wil uitleg AIVD

De binnenlandse veiligheidsdienst AIVD heeft mogelijk contact gehad met de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die onlangs in een Rotterdamse cel zelfmoord pleegde.

Dat zegt Dolmatovs advocaat Wijngaarden in een gesprek met het onderzoeksprogramma Argos op Radio 1.

De raadsheer wil dat de CTIVD, de toezichthouder op de veiligheidsdiensten, uitzoekt of de AIVD Dolmatov heeft benaderd. Als er contact is geweest, had de AIVD Dolmatov bescherming moeten bieden, zegt Wijngaarden.

Protocol

De AIVD beaamt een zorgplicht te hebben voor zijn bronnen. Maar over contact met Dolmatov zwijgt de dienst; over personen worden volgens het protocol nooit mededelingen gedaan.

De Rus die bang was opgepakt te worden in zijn vaderland, kreeg geen asiel in Nederland. In afwachting van een beroep tegen die beslissing pleegde hij op 17 januari zelfmoord in een detentiecentrum. De zaak heeft in Nederland veel opschudding gewekt.

Interessant

Aleksandr Dolmatov was om diverse redenen interessant voor de AIVD, denkt zijn advocaat. Hij werkte als ingenieur in de wapenindustrie en hij was betrokken bij de oppositie tegen president Poetin. Bovendien beweerde Dolmatov dat hij werd gezocht door de Russische geheime dienst, de FSB.

Wijngaarden had zijn cliënt gewaarschuwd dat de AIVD hem zou kunnen benaderen. Dolmatov heeft daar nooit melding van gemaakt, maar hij zou wel van de ene dag op de andere veel zwijgzamer zijn geworden tegen zijn advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl