Vandaag laatste schaatsdag

In Friesland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant worden vandaag de laatste toertochten van deze vorstperiode gehouden. Er zijn acht tochten uitgeschreven.

De Natuurtocht Dwarsgracht, een toertocht in de Kop van Overijssel, is geschrapt vanwege de slechte ijskwaliteit. Twee andere toertochten in dit deel van Overijssel gaan wel door.

Het verkeer loopt goed door, zeggen de organisatoren in Overijssel. Volgens de schaatsbond KNSB verlopen de andere tochten ook zonder problemen.

Dit weekend treedt de dooi in. Vandaag is het waarschijnlijk de laatste dag dat er veilig kan worden geschaatst. IJs op open water wordt vanaf morgen onbetrouwbaar.

Informeren

In het westen van het land komt de temperatuur vandaag net boven nul, in het oosten blijft het een graadje vriezen. Morgenochtend is er kans op winterse neerslag. Daarna zet de dooi stevig door en gaat het regenen. Het wordt morgen 4 graden in het noordoosten tot 8 in Zeeland.

In het weekend worden de gemalen weer geleidelijk aangezet. Veel waterschappen hadden de gemalen uitgezet om de ijsgroei te bevorderen.

"Met het aanzetten van de gemalen gaat het water stromen en wordt het ijs onbetrouwbaar", zegt het Waterschap Friesland. Wie toch de ijzers wil onderbinden, moet zich eerst goed laten informeren over de ijskwaliteit, waarschuwt het Friese waterschap.

Het vaarverbod in Noord-Nederland blijft voorlopig nog van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl