NOS NieuwsAangepast

'Moeder Maryam heeft veel spijt'

De Marokkaanse vrouw uit IJsselstein die heeft bekend dat ze haar 16-jarige dochter heeft doodgestoken, is "een lieve vrouw die altijd voor iedereen klaarstaat". Dat zei haar advocaat bij RTV Utrecht. "Ze maakt zich in haar cel meer zorgen om de rest van de familie dan om zichzelf."

Advocaat Willem Jan Ausma was vanavond te gast in het programma U Vandaag om de beeldvorming over deze zaak bij te stellen. Hij deed dat "in goed overleg" met zijn cliënt, omdat er volgens hem veel dingen zijn gezegd die niet kloppen.

Veel spijt en verdriet

Volgens Ausma heeft de vrouw veel spijt en veel verdriet om de dood van Maryam. "Dit heeft ze nooit gewild. Toen ik haar op het politiebureau vertelde dat haar dochter was overleden, zakte de bodem onder haar voeten weg."

Inmiddels is duidelijk dat er geen sprake was van eerwraak en ook dat Maryam niet zwanger was. Wel hield ze er een westerse levensstijl op na en had ze een niet-islamitische vriend.

Een ruzie daarover liep op 2 januari uit de hand. "Moeder wilde alles in goede banen leiden en dat botste zo, dat het vat uiteindelijk ontplofte. Dan weet iemand niet meer wat hij doet", zegt Ausma.

Sterk gemeenschapsgevoel

Volgens de advocaat lag dat niet per se aan het islamitische geloof van het gezin. "Dit had ook kunnen gebeuren bij een heel protestants gezin. Je hebt te maken met een sterk gemeenschapsgevoel, waarbij mensen erg op elkaar letten. Ouders worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen. In die zin maakten deze ouders zich misschien drukker dan een gezin in de stad, want daar wordt minder op elkaar gelet."

Op 16 april is de eerste zitting in deze zaak. Volgens Ausma begint dan mogelijk meteen de inhoudelijke behandeling. De rechter zal dan moeten bepalen of de moeder toerekeningsvatbaar was of niet. Als dat zo is, krijgt ze volgens de advocaat een gevangenisstraf en anders waarschijnlijk alleen tbs.

Verdrietige indruk

Ausma wil niet vooruitlopen op het oordeel van de rechter, maar zegt wel: "Ze maakt op mij een heel normale indruk. Dat wil zeggen: een heel verdrietige indruk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl