Burkina Faso overklast Ethiopië

Burkina Faso heeft in groep C van de Afrika Cup de leiding genomen door een 4-0 overwinning op Ethiopië.

Burkina Faso kwam via een prachtige knal van Alain Traore voor de rust op 1-0. De paal stond vervolgens de gelijkmaker van Ethiopië in de weg, maar na de rode kaart voor doelman Abdoulaye Soulama leek de 1-1 wel te gaan vallen. Twee vlotte counters van Burkina Faso later stond het 3-0 en was het duel gespeeld.

Doelman redt punt

Titelhouder Zambia speelde gelijk tegen Nigeria (1-1). Beide landen moeten hun slotduel winnen om de kwartfinales te bereiken.

Nigeria miste voor rust de beste kans; John Obi Mikel (Chelsea) schoot een penalty naast. Nigeria, waar Kenneth Omeru van ADO Den Haag in de basis stond, kwam na rust toch op 1-0. Spits Emmanuel Emenike kreeg de bal fortuinlijk in bezit, maar rondde wel sterk af.

Collins Mbesuma liet vervolgens een beste kans voor Zambia (Utrechter Jacob Mulenga bleef op de bank) op de 1-1 liggen. Zijn misser had geen gevolgen, want doelman Kennedy Mweene benutte in de slotfase koelbloedig een gemakkelijk gegeven strafschop.