NOS NieuwsAangepast

KNSB: 50.000 mensen op natuurijs

Aan de schaatstoertochten die vandaag zijn gehouden hebben ruim 50.000 schaatsers meegedaan. Grofweg de helft daarvan had zich officieel aangemeld. De andere helft reed mee zonder inschrijving. Maar sommige ijsmeesters zeggen dat de zwarte rijders ver in de meerderheid waren.

De kwaliteit van het ijs op de Blokzijler Merentocht, de Vollenhoofse toertocht en de Belterwiedetocht was over het algemeen uitstekend. Organisatoren melden dat in totaal 23 mensen tijdens de Overijselse tochten lichtgewond zijn geraakt door een val. Ze werden door een ijsambulance (een quad met een karretje erachter) van het ijs gehaald.

Ook de toertocht in Noord-Brabant verliep nagenoeg vlekkeloos. Aan de IJzeren Man in Noord-Brabant deden 3000 betalende schaatsers mee. Ook daar waren duizenden zwartrijders.

Nieuwe tochten

Morgen zijn er opnieuw drie toertochten in de Kop van Overijssel. Het zijn de Giethoornse Dorpentocht, de Natuurtocht Dwarsgracht en de Rond de Wiedentocht. Omdat het dan zaterdag is, kan het aantal officiële en officieuze deelnemers alleen al bij die drie tochten oplopen tot 60.000.

Burgemeester Marja van der Tas van de gemeente Steenwijkerland verwacht niet dat zo'n massale toeloop tot problemen leidt. Zowel de organisatie als het ijs kan 60.000 deelnemers aan, zegt zij. Mocht het ergens te druk worden, dan kan de gemeente schaatsers naar een van de andere tochten doorverwijzen.

Ook in Friesland worden morgen nog drie tourtochten verreden. Vanaf zondag wordt het ijs gevaarlijk op open water, omdat de gemalen dan weer aangaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl