NOS NieuwsAangepast

Wie hebben kans op een stoornis?

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen over de geestelijke gezondheidszorg heeft bij patiënten en bij behandelaren voor grote opschudding gezorgd. Het college adviseert om de behandeling van psychische klachten niet langer meer door de basisverzekering te laten vergoeden. Vandaag kijkt een commissie van het CVZ opnieuw naar de plannen om hun maatschappelijke effecten te beoordelen.

Jaarlijks krijgen meer dan 190.000 Nederlanders voor het eerst psychische klachten of een psychische ziekte. Dat blijkt uit het net gepubliceerde Nemesis-onderzoek, de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study, van het Trimbos Instituut.

Scheiding en overlijden

Jongeren, mensen met een lage opleiding en de lagere inkomensgroepen hebben meer kans op het ontwikkelen van een psychische aandoening. Scheiding, overlijden van een partner, verlies van een baan of een sterke teruggang in inkomen zijn de belangrijkste risicofactoren.

Angststoornissen komen het vaakst voor. Gevolgd door middelenstoornissen, psychische problemen als gevolg van alcohol of drugsgebruik. Depressie was de meest voorkomende aandoening. Daarna kwamen fobieën, alcoholmisbruik, algemene angststoornis en paniekstoornis.

Hulp zoeken

Ron de Graaf, hoofdonderzoeker van het Nemesis-onderzoek, zegt dat tussen de 40 en 50 procent van de mensen met een psychische aandoening hulp zoekt. Het gaat daarbij over alle soorten hulp: van een gesprekje bij de huisarts tot een jarenlange therapie en alles wat er tussenin zit.

Hij noemt verschillende redenen waarom mensen geen hulp zoeken. Ze hebben bijvoorbeeld geen vertrouwen in hulpverleners of ze denken dat ze het zelf wel aan kunnen, omdat de klachten licht zijn. Volgens De Graaf is er in Nederland zowel sprake van overbehandeling als van onderbehandeling.

Drempel lager

Het aantal mensen met psychische problemen is in de 13 jaar dat de Nemesis-studie al loopt niet gestegen, zegt De Graaf. Wel is de drempel om de ggz te gebruiken omlaaggegaan. Dat komt doordat mensen er meer van weten, het taboe er enigszins af is en het mogelijk is betrekkelijk anoniem via internet therapie te volgen.

Ook heeft de invoering van marktwerking in de ggz resultaat gehad. Nieuwe aanbieders van zorg behandelen vooral de wat lichtere klachten.

Ongeveer 18 procent van de huidige bevolking in Nederland heeft in de 13 jaar dat de Nemesis-studie loopt een psychische aandoening gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl