NOS NieuwsAangepast

'Politici schenden bijbaanregels'

Een op de vijf Tweede Kamerleden voldoet niet aan de regels die gelden voor bijbanen. Dat meldt het AD na een onderzoek van de gegevens in het nevenfunctieregister. Van ongeveer 30 Kamerleden zouden de gegevens niet kloppen.

Het verplichte register voor Kamerleden is openbaar, zodat iedereen hun nevenfuncties en bijverdiensten kan zien en controleren op belangenverstrengeling. Het AD zegt dat tientallen Kamerleden van verschillende partijen hun gegevens hebben aangepast na het onderzoek van het dagblad.

Misverstand

Het gaat volgens het AD onder anderen om SGP-fractievoorzitter Van der Staaij en om de Kamerleden Öztürk (PvdA), Koolmees (D66), Mulder (CDA) en Vuijk (VVD). Vaak blijkt er sprake te zijn geweest van een misverstand.

Van der Staaij zegt in een reactie tegen de NOS dat de regels recent zijn aangepast. "Voorheen hoefden we geen bedragen in te vullen, alleen of het een bezoldigde nevenfunctie was." Doordat het Kamerlid tot dit jaar nooit betaalde bijbanen heeft gehad, is de vergissing ontstaan en heeft hij alleen "bezoldigd" ingevuld, aldus Van der Staaij.

Individuele verantwoordelijkheid

Volgens de woordvoerder van Kamervoorzitter Van Miltenburg worden de Kamerleden twee keer per jaar op de regels gewezen. Gisteren heeft Van Miltenburg er nog een mail over gestuurd. De woordvoerder wijst erop dat het opgeven van de bijbanen een individuele verantwoordelijkheid is van de leden, die niet door de Kamervoorzitter wordt gecontroleerd. "Maar het is voor de Kamerleden geen vrijblijvende aangelegenheid", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl