NOS NieuwsAangepast

Twee miljoen rookworsten per week

Door economieredacteur Jeroen Schutijser

Als het aan Unox ligt, producent van onder meer rookworsten en erwtensoep, mogen er elke winter wel twee Elfstedentochten zijn. In ieder geval is een temperatuur van tien graden onder nul uitstekend voor de omzet en de winst van het bedrijf. "Als het gaat vriezen, zien we de verkopen meer dan verdubbelen."

Per week produceert het concern twee miljoen rookworsten: zeg maar 15 tot 20 vrachtwagens vol. Allemaal voor de Nederlandse markt. Duitsers, Fransen en Engelsen willen er (nog) niet aan.

Mark Adelaars is al tien jaar worstenmaker bij de marktleider. Hij heeft het van thuis uit meegekregen. "Ik kom uit een slagersfamilie. Mijn ouders hadden een slagerij. Die passie heb ik natuurlijk van hen meegekregen."

Trots op het werk

Halen 'echte' slagers hun neus niet op voor de rookworst uit Oss? "Nee, mijn vader is er trots op dat ik hier werk. In essentie doen wij hier niet anders dan een slager op de hoek. Hij maakt ook gebruik van de schouders en kinnebakken van het varken, de basis-grondstoffen voor een goede rookworst. Wij doen dat niet anders, alleen doen wij het op grotere schaal. Efficiënt veel rookworsten maken."

Wie denkt dat een rookworst een rookworst is, heeft het mis. Want ook in deze sector zijn er innovaties. Vorig jaar werd de extra magere rookworst geïntroduceerd. Adelaars: "Sinds begin 2012 hebben we de boeren scharrelrookworst met vlees van scharrelvarkens. Die worst heeft ook een grovere structuur".

In 2020 wil de Unileverdochter alleen nog maar duurzaam vlees inkopen. "Op dit moment is 60 tot 65 procent van de rookworsten gemaakt van varkensvlees met een ster van de Dierenbescherming. Die productie willen we verder uitbreiden. Da's ook een vorm van innovatie", aldus de worstenmaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl