NOS NieuwsAangepast

Zaak om stukken Alphen gaat door

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zetten hun kort geding tegen de Staat door. Dat hebben hun advocaten de NOS laten weten.

Begin december vorig jaar kondigden de advocaten van de Alphense slachtoffers aan de Staat te dagvaarden. Ze willen de documenten die zij denken nodig te hebben voor een letselschadeprocedure. Het gaat onder meer om het onderzoeksrapport van de rijksrecherche over het verlenen van een wapenvergunning aan de schutter, Tristan van der Vlis. Ook willen ze de rapportages over de geestelijke gesteldheid van Van der Vlis inzien.

Rechter vervangen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde eerder in de Tweede Kamer de gevraagde stukken ter beschikking te stellen. Een kort geding was volgens hem niet nodig.

Inmiddels hebben de advocaten wel enkele stukken ontvangen, maar lang niet alles waar zij om hebben gevraagd. De resterende documenten hopen zij nu via het kort geding alsnog te krijgen.

De advocaten hebben de Haagse rechtbank gevraagd om een andere rechter. De rechter die aanvankelijk op de zaak zat, bleek jaren bij het kantoor van de landsadvocaat te hebben gewerkt. De rechtbank heeft het verzoek toegewezen.

Financiële problemen

Een groep van meer dan veertig slachtoffers en nabestaanden besloot begin augustus om een letselschadeprocedure tegen de staat te beginnen. Veel van hen zitten in diepe financiële problemen als gevolg van het schietdrama op 9 april 2011. Onder hen bevinden zich veel winkeliers uit de Ridderhof.

Maar het is de slachtoffers en nabestaanden niet alleen om financiële genoegdoening te doen. Ze hopen ook antwoord te vinden op vragen die zij hebben over de gebeurtenissen. De slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels ook het publiek gevraagd om financiële steun voor hun juridische strijd.

Via de website www.bloedbadalphenaandenrijn.nl kan geld gestort worden. Daar is inmiddels bijna vijfhonderd euro op binnengekomen. Volgens letselschadejurist Orlando Kadir lijkt het een klein bedrag, maar zijn enkele slachtoffers er toch concreet mee geholpen.

Opstelten zegt al het beschikbare materiaal aan de nabestaanden beschikbaar heeft gesteld voor zover dat wettelijk mogelijk was. Volgens Opstelten mag hij om privacyredenen niet alles vrij geven. Het zogenoemde post-mortemonderzoek naar de dader maakt hij niet openbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl