NOS NieuwsAangepast

Eerste toertocht eindigt in deceptie

De eerste toertocht op natuurijs van het jaar is uitgelopen op een flinke tegenvaller voor schaatsliefhebbers. De Vijf Merentocht in de Kop van Overijssel trok zo veel mensen dat de organisatie na een paar uur besloot de tocht te staken.

Het ijs op de route was niet bestand tegen de grote toeloop. Op sommige plaatsen kwam water op het ijs te staan, en door kruiend ijs moesten deelnemers van de ene op de andere schots springen.

Ook de wegen van en naar Giethoorn liepen door de massale belangstelling vol. De politie stuurde in de loop van de ochtend mensen terug die nog op weg naar de startplaats waren.

Uitrijden

De organisatie had rekening gehouden met 10.000 tot 12.000 deelnemers. Vorig jaar waren dat er 7000, maar toen waren er overal toertochten, zegt voorzitter Jans Bijker van IJsclub Belterwiede.

Uiteindelijk zijn 15.000 tot 17.000 mensen gestart, anderhalf keer zo veel als verwacht.

De mensen die al begonnen waren, kunnen de tocht wel uitrijden. Dat gaat naar omstandigheden redelijk, aldus Bijker.

Vergadering over komende toertochten

Rieks Poelman, voorzitter van het landelijk bureau toerschaatsen van de KNSB, zei op Radio 1 dat er vanmiddag wordt vergaderd over de toertochten die voor de komende dagen op het programma staan.

De organisatie en de KNSB zeggen dat de ijsvloer er donderdagmorgen prachtig bij lag, maar dat de vloer de onverwacht grote toeloop van deelnemers niet kan verwerken. Rijders die voor de afgelasting zijn gestart, mogen de tocht uitschaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl