NOS NieuwsAangepast

Chinezen knippen in Skyfall

De Chinese censuur heeft gesneden in de nieuwste Bondfilm 'Skyfall'. Een scène in Shanghai waarin de Britse geheim agent in koelen bloede een Chinees neerschiet, is uit de film verdwenen.

Ook in de ondertiteling is de filmlijn aangepast. De vraag van hoofdrolspeler Daniel Craig aan Bondgirl Severine of zij "tot prostitutie is gedwongen" bestaat niet meer; zij krijgt nu de vraag voorgelegd of zij "gedwongen is tot deelname aan de bende".

Censuur

In China is naar aanleiding van dit nieuwe voorbeeld van censuur - ook in de film 'Cloud Atlas' met Tom Hanks en Halle Barry is geknipt - een discussie ontstaan over de grenzen van het overheidsingrijpen. Persbureau Xinhua citeert hoogleraar Shi Chuan van de universiteit van Shanghai die zegt dat "de filmcontrole de oorspronkelijke ideeën van de makers moet respecteren, in plaats van willekeurig in scènes te snijden".

Een krant van de communistische partij is het daar niet mee eens; 'Cloud Atlas' bijvoorbeeld zou dankzij de ingrepen alleen maar beter te begrijpen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl