NOS NieuwsAangepast

Kardinaal Jozef Glemp overleden

Kardinaal Jozef Glemp, aartsbisschop van Warschau tussen 1981 en 2004, is overleden. Hij leed al langere tijd aan longkanker. Onder zijn leiding streed de katholieke kerk tegen het communistische bewind in Polen, waar in 1989 een einde aan kwam. Hij werd 83 jaar.

Glemp, die als tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland aan het werk was gesteld, werd in 1956 tot priester gewijd. In 1979 benoemde de Poolse paus Johannes Paulus II hem tot bisschop. Twee jaar later werd hij aartsbisschop van Gniezno en Warschau, en primaat (hoofd) van de Poolse kerk. In 1983 creëerde de paus hem tot kardinaal.

Omstreden

In de jaren 80 was de katholieke kerk erg populair in Polen, niet in de laatste plaats vanwege de kritische houding ten opzichte van het communisme. Maar Glemp was ook omstreden door uitspraken over Joden. In 1989 zei hij onder meer dat de Joden alcoholisme en communisme in Polen hadden verspreid en dat ze de massamedia in veel landen domineerden. Tijdens een bezoek aan de VS in 1991 excuseerde Glemp zich voor deze beweringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl