Panetta: vrouwen mogen vechten

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, wil het verbod op vrouwen in gevechtsfuncties opheffen. Dat hebben woordvoerders van het Pentagon gezegd tegen persbureau AP. Panetta zou de beslissing morgen bekendmaken.

De chefs van staven van het Amerikaanse leger besloten in 1994 dat vrouwen niet mogen dienen in gevechtseenheden op de grond. Het Amerikaanse leger telt 1,4 miljoen militairen, onder wie 100.000 vrouwen, en 230.000 gevechtsposities waarvoor vrouwen niet in aanmerking komen.

Vorig jaar besloot Panetta al 14.000 gevechtsposities bij de landmacht open te stellen voor vrouwen. Op korte termijn zal een groot aantal andere functies ook voor hen beschikbaar komen.

Burgerschap

Sommige functies, bijvoorbeeld als commando of lid van de elite-eenheid Delta, blijven nog een tijd voor vrouwen gesloten. Het leger krijgt tot 2016 de tijd om aan te geven of vrouwen van bepaalde functies uitgesloten moeten blijven.

Vorig jaar eisten vier vrouwelijke militairen bij de rechter het recht op om in gevechtsfuncties te mogen dienen. Volgens hen wordt hun een essentieel deel van hun Amerikaanse burgerschap ontnomen doordat ze niet op gelijke voet mogen dienen in het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl