Geen veto Lapid tegen Netanyahu

De winnaar van de Israëlische verkiezingen, Yair Lapid van de nieuwe middenpartij Yesh Atid, zal niet meewerken aan pogingen van linkse partijen om premier Netanyahu buitenspel te zetten. "De uitslag van de verkiezingen is duidelijk: we moeten samenwerken", zei hij.

Volgens de voorlopige uitslag kunnen rechts en centrum-links in Israël elk op 60 van de 120 zetels rekenen. Het rechtse blok bestaat uit de Likud-partij van Netanyahu met zijn ultranationalistische partner Yisrael Beitenu (samen 31 zetels) en drie religieuze partijen.

Het centrum-linkse blok bestaat onder meer uit Yesh Atid, de Arbeiderspartij en een aantal Arabische partijen. Zij zouden gezamenlijk kunnen voorkomen dat Netanyahu opnieuw premier wordt, maar Lapid werkt daar niet aan mee. "Die optie wil ik van tafel hebben", zei hij.

Vredesproces

Lapids partij Yesh Atid won tot veler verrassing 19 zetels met een campagne die grotendeels op sociaal-economische thema's was gericht. Ook wil de partij een eind maken aan de bevoorrechte positie van orthodoxe joden, die bijvoorbeeld zijn vrijgesteld van militaire dienstplicht.

Verder heeft Yesh Atid als eis voor regeringsdeelname gesteld dat het vredesproces met de Palestijnen nieuw leven wordt ingeblazen.

Premier

Likud-leider Netanyahu heeft gezegd dat de Israëlische bevolking heeft uitgesproken dat hij premier moet blijven. Hij geeft de voorkeur aan een "zo breed mogelijke" coalitie.

Ook heeft hij laten doorschemeren dat hij bereid is de privileges van orthodoxe joden te beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl