NOS NieuwsAangepast

Goudzoekers op de webshop-beurs

Door economie-verslaggever Jeroen Schutijser

Kommer en kwel is het in de economie, maar niet in de wereld van de internetwinkels. De omzetten groeien daar al jaren als kool. Logisch dat de zevende editie van de Webwinkel Vakdagen in Utrecht veel belangstelling trekt.

"Van mensen die serieus zaken willen doen in deze sector, maar zeker ook van goudzoekers", zegt Wijnand Jongen, directeur van webshop-organisatie Thuiswinkel.org. "De opportunisten, de cowboys: die denken even snel geld te verdienen met een nieuwe webshop. Ze zetten wat artikelen op de site en klappen op zolder de laptop open in de veronderstelling dat de orders vervolgens binnenstromen. Maar zo gaat het echt niet."

Opvallen

Dat zeggen ook tal van bezoekers. Het is hard werken en een van de grootste problemen is: hoe val je op tussen die duizenden webshops? Zo'n 37.000 zijn er in Nederland actief, goed voor een omzet van bijna tien miljard euro in 2012. "En je moet spullen verkopen waar vraag naar is. Een groot aantal mensen doet maar wat", zegt Jongen.

Zo ontstaat een markt waarop jaarlijks duizenden webwinkels starten, maar ook duizenden webwinkels weer even hard afvallen. In 2013 verwacht Thuiswinkel.org een shake-out. "Kleine en middelgrote webwinkels komen voor de keuze te staan: ga ik verder, dan moet ik uitbreiden, investeren, mensen aannemen. En dat is in deze tijd geen eenvoudige opgave."

Meer klachten

Met het groeien van de markt komen er ook meer klachten. De Consumentenautoriteit zag het aantal klachten afgelopen jaar stijgen met 14 procent ten opzichte van 2011. Ze gaan vooral over levering en betaling, de bedenktijd en de slechte bereikbaarheid van de webshops voor vragen en klachten.

De Consumentenautoriteit begint daarom een voorlichtingscampagne om webwinkeliers uit te leggen welke regels er gelden en hoe die moeten worden toegepast. Als een webwinkel zich niet aan de spelregels houdt, kan er een boete worden opgelegd tot maximaal 450.000 euro per overtreding. De afgelopen jaren zijn er al hoge boetes uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl