NOS NieuwsAangepast

Aandeel SNS op beurs onderuit

De koers van het aandeel SNS Reaal is vandaag met 12,3 procent gedaald, naar 76 cent. Beleggers lijken het vertrouwen te verliezen in de bank en verzekeraar. Het aandeel kwam in 2006 op de beurs voor 17 euro.

"De markt duwt naar een oplossing", zegt een beursanalist. Goed ingevoerde Haagse bronnen melden dat binnenkort maatregelen worden verwacht. Vanochtend kopte De Telegraaf "Drastische ingreep SNS nabij". Nationalisatie van de bank in problemen zou een serieuze optie zijn.

Intensieve samenwerking

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank werken intensief samen met SNS aan een oplossing. Door zware en aanhoudende verliezen in de portefeuille met vastgoedfinancieringen van SNS Property Finance is de bank in de problemen gekomen en is er nieuwe steun nodig. In november 2008 kreeg de bank al 750 miljoen euro.

SNS Property Finance heeft volgens de laatste cijfers voor 9,8 miljard euro aan vastgoedfinanciering uitstaan, waarvan 2,3 miljard euro aan problematische leningen waarop verlies wordt geleden. Sinds het uitbreken van de vastgoedcrisis in 2009 is al bijna 2 miljard euro op het vastgoed verloren.

Andere banken

De politiek ziet het liefst een oplossing met andere banken. Die zouden delen van SNS kunnen overnemen of meebetalen aan de oprichting van een 'bad bank'. Maar vorige week liet Brussel weten dat ABN Amro en ING niet mogen meewerken omdat ze zelf staatssteun krijgen. De Rabobank voelt er weinig voor om in z'n eentje bij te dragen, temeer daar de bank vorig jaar al Friesland Bank moest redden.

Naar verluidt zouden private investeerders interesse hebben in overname van delen van de bank en verzekeraar. Een lagere beurskoers maakt het makkelijker om met die investeerders tot een vergelijk te komen. Maar ook als dat lukt is het onvermijdelijk dat de overheid voor de verliezen opdraait.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl