NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil Britten bij EU houden

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wil de Britten graag in de Europese Unie houden. Vanochtend zei premier Cameron dat hij wil dat er in Groot-Brittannië een referendum komt over een vertrek uit de EU.

Timmermans is het met Cameron eens dat de Europese Unie moet worden hervormd, maar dat doe je volgens hem niet door weg te lopen. "De EU hervorm je van binnenuit."

Het referendum noemt de minister een Britse aangelegenheid. "Voor Nederland is dat niet aan de orde."

'Hoog spel'

In de Tweede Kamer wordt er anders tegenaan gekeken. D66-leider Pechtold vindt dat Cameron "hoog spel" speelt en ziet de aankondiging vooral als een poging om de EU onder druk te zetten om Britse eisen in te willigen.

De SP en de PVV vinden dat ook in Nederland zo'n referendum niet zou misstaan. "Hulde voor premier Cameron die het Britse volk een referendum gunt over de EU. Ook 't Nederlandse volk verdient een referendum premier Rutte", twitterde PVV-leider Wilders. SP-Kamerlid Van Bommel verzucht: "Hadden wij maar zo'n politieke leider".

CDA-leider Buma maakt vooralsnog geen zorgen. "Het referendum is vooruitgeschoven tot na de volgende verkiezingen. Daarmee hinkt Cameron op twee gedachten. Voorlopig in Europa, maar in de toekomst misschien daarbuiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl