NOS NieuwsAangepast

Cel voor beledigen Thaise koning

Een prominente Thaise activist en journalist is veroordeeld tot 10 jaar cel wegens belediging van de koninklijke familie van Thailand. De man geeft leiding aan een blad dat is gelieerd aan de in vrijwillige ballingschap levende oud-premier Thaksin Shinawatra.

In het blad zouden in 2010 artikelen zijn verschenen waarin koning Bhumibol wordt beledigd. De stukken gaan over een fictief personage, maar dat stelt volgens de aanklagers de koning voor.

Internetpagina's afgesloten

In Thailand gelden strenge wetten tegen majesteitsschennis. Debat over de monarchie is verboden. Internetpagina's waarop de koninklijke familie zou worden beledigd worden vaak afgesloten. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de wetten misbruikt om de oppositie monddood te maken. De 85-jarige Bhumibol, die al jaren in een ziekenhuis ligt, wordt door velen verafgood.

De huidige premier Yingluck Shinawatra, een zus van Thaksin, heeft tijdens haar campagne in 2011 beloofd de regels te versoepelen. Maar nadat ze aan de macht kwam, is ze daarvan teruggekomen, tot woede van een deel van haar aanhang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl