NOS NieuwsAangepast

Europese schulden blijven oplopen

Ondanks alle maatregelen en bezuinigingen blijft de staatsschuld van de Europese landen oplopen. Volgens Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, bedraagt de schuld in de eurolanden in het derde kwartaal van vorig jaar 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in de 27 EU-lidstaten komt de schuld uit op 85,1 procent.

De gezamenlijke schuld van de eurolanden bedraagt ruim 8524 miljard euro, een toename met 15,3 miljard euro. De grootste stijging wordt opgetekend door Ierland. Het land ziet ondanks een harde bezuinigingen de schuld toch nog stijgen met 5,9 procent. Griekenland en Portugal volgen met een stijging van respectievelijk 3,4 en 2,9 procent. De Nederlandse staatsschuld stijgt ook, met 1,6 procent, oftwel 6,5 miljard euro, naar 417,7 miljard euro.

Zichtbaar

De schuldopbouw ijlt om zo te zeggen nog na door nieuwe schuldverplichtingen, financieringskosten, tegenvallende inkomsten en hogere uitgaven door de economische malaise. Het effect van bezuinigingen wordt in de meeste landen pas in de komende jaren zichtbaar in een afnemende staatsschuld.

Naar verhouding tot het bbp heeft Griekenland nog steeds de hoogste schuld in Europa: 152,6 procent. Daarna volgen Italië met 127,3 procent, Portugal met 120,3 procent en Ierland met 117 procent. De laagste schuld hebben Estland (9,6 procent), Bulgarije (18,7 procent) en Luxemburg (20,9 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl