NOS NieuwsAangepast

Parijs, Berlijn kritisch over Cameron

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft sarcastisch gereageerd op de aankondiging van de Britse premier Cameron om een referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Fabius zei dat de Fransen de rode loper zullen uitrollen als de Britten ervoor kiezen de unie te verlaten.

Fabius reageerde voor de Franse radio op de langverwachte toespraak van Cameron. Hij zei dat hij ervan overtuigd is dat de Britten de Europese Unie veel te bieden hebben, maar dat Frankrijk niet in de weg zal staan als Londen de uitgang kiest.

Rugby spelen

Dit is geen "Europa à la carte", zei Fabius, waarin de lidstaten de regels kiezen waaraan ze willen voldoen. "Je kunt ook niet als lid van een voetbalclub zeggen: laten we rugby spelen", zei Fabius.

De Duitse minister Westerwelle reageerde op eenzelfde manier. Hij zei dat de Britten niet de krenten uit de pap mogen pikken als ze lid blijven van de Europese Unie.

De toon van bondskanselier Merkel was milder. Ze hoopt dat Londen een belangrijke rol blijft spelen in Europa en zei dat Europa bereid moet zijn te luisteren naar de Britse wensen. Ze riep de Britten op bereid te zijn tot het sluiten van compromissen.

'Gevaarlijk spel'

Cameron kondigde aan dat het referendum er komt als de Conservatieven in 2015 worden herkozen. De vraag "in of uit de Europese Unie" wordt de Britten uiterlijk eind 2017 voorgelegd.

Voorzitter Schulz van het Europees parlement denkt dat Cameron met zijn referendum "een gevaarlijk spel speelt" en dat hij dat doet om tactische en binnenlandse redenen. Schulz zei dat de speech vooral op het Britse publiek was gericht, en niet op het Europese. Hij verwacht weinig heil van uitgebreide onderhandelingen over de voortzetting van het Britse lidmaatschap van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl