NOS NieuwsAangepast

Centrumpartij verrast in Israël

Centrumpartij Yesh Atid, 'Er is een toekomst', is de grote verrassing bij de Israëlische verkiezingen. De partij kwam vanuit het niets op negentien zetels en werd daarmee de tweede partij van het land.

Yesh Atid bestaat nog niet eens een jaar. De partij werd opgericht door journalist Yair Lapid. Hoewel hij internationaal onbekend is, is Lapid in Israël een beroemde verschijning. Jarenlang had hij een eigen talkshow op televisie. Hij schreef een aantal romans, kinderboeken en thrillers, een televisieserie en een toneelstuk.

Met zijn partij richt Lapid zich op de seculiere middenklasse. Een van zijn belangrijkste punten is de invoering van de dienstplicht voor alle Israëliërs, dus ook voor orthodoxe joden die daar nu van zijn vrijgesteld.

Nieuwkomer

Ook andere onderwerpen die voor die middenklasse spelen maken deel uit van het programma van Yesh Atid. De hoge woonkosten waar veel Israëliërs zich zorgen over maken bijvoorbeeld, en de oplopende kosten van het levensonderhoud.

De stemmen die nu op Yesh Atid zijn uitgebracht gaan vooral ten koste van middenpartij Kadima, denkt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten. Bij de vorige verkiezingen in 2009 werd die partij met 28 zetels de grootste, nu wist Kadima maar twee zetels binnen te slepen. Ook het ontbreken van gematigde kandidaten op de lijst van de grootste partij Likud, van Netanyahu, heeft kiezers waarschijnlijk naar Yesh Atid gejaagd.

Of Yesh Atid een serieuze coalitiekandidaat is, moet volgens Van Hoogstraten nog blijken. "Zo'n nieuwkomer in het centrum kun je niet negeren, zou je zeggen. Maar Netanyahu heeft ook te maken met rechts-radicale stemmen in zijn eigen partij die veel macht en invloed hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl