NOS NieuwsAangepast

Elke week koopzondag Maastricht

De winkels in Maastricht mogen bij wijze van proef iedere zondag opengaan. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten (.pdf).

Het experiment begint waarschijnlijk in april en duurt twee jaar. Na een jaar wordt de proef geëvalueerd. De kosten voor het invoeren van de koopzondagen wil de gemeente terugwinnen door extra parkeeropbrengsten die binnengehaald worden.

Werkgelegenheid

Een commissie pleitte in een advies aan de raad voor het aanpassen van het winkeltijdenbeleid, omdat er steeds meer animo is onder winkeliers. De economische belangen van Maastricht als toeristische bestemming en de werkgelegenheid gaven voor de commissie de doorslag.

Tijdens de zondagen van de Heiligdomsvaart, de Reuzenstoet en carnaval zullen de Maastrichtse winkels wel gewoon dicht blijven.

Regeerakkoord

Voor alle Nederlandse gemeenten gold tot voor kort een wettelijk maximum van twaalf koopzondagen per jaar, tenzij gebruik werd gemaakt van een speciale toerismebepaling. Maastricht deed dat tot nu toe niet.

In het regeerakkoord spraken onderhandelaars Rutte en Samsom af dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel koopzondagen ze willen hebben. De Tweede Kamer ging in oktober al akkoord met een versoepeling van de winkeltijdenwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl