NOS NieuwsAangepast

CVZ-advies schokt slachtoffers

Organisaties van slachtoffers van seksueel misbruik reageren geschokt op het conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen. Daarin wordt onder meer voorgesteld om alle psychische ziekten die een lichamelijke oorzaak hebben, niet meer te vergoeden als ggz-zorg.

Ook kinderen die seksueel misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn, zouden volgens het CVZ-advies geen recht meer hebben op psychische zorg.

'Onzalig idee'

De Koepel Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) spreekt van een "onzalig idee". We zitten net in een proces om goede oplossingen te vinden voor slachtoffers die zich gemeld hebben bij de commissie-Deetman en de commissie-Samson, zegt woordvoerder Klabbers.

Als de hulp voor deze groep niet meer vergoed wordt, is dat desastreus voor de slachtoffers, zegt hij. Het is te gek voor woorden dat deze mensen zelf moeten gaan betalen om er weer bovenop te komen, zegt hij.

Trauma's

Ook NL Heelt, die slachtoffers vertegenwoordigt van misbruik in de jeugdzorg, noemt het "heel droevig" dat tegen deze groep wordt gezegd dat ze geen behandeling nodig hebben.

Volgens woordvoerster Carla Meijers is er 28 januari een rondetafelgesprek met de vaste kamercommissie voor VWS . We zullen daar zeker benadrukken hoeveel mensen nog steeds lijden onder onverwerkte trauma's, zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl