NOS NieuwsAangepast

'Gestolen auto's sneller registreren'

Er komt een proef om gestolen auto's sneller te registreren. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat binnen twee uur na de melding van diefstal, het kenteken zowel nationaal als internationaal gesignaleerd staat als gestolen.

Op dit moment kost het gemiddeld vijf dagen voordat de diefstal van een auto geregistreerd staat in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem.

De snellere registratie moet mogelijk worden door een nauwere samenwerking tussen verzekeraars, politie en RDW. De eigenaar van een gestolen auto hoeft niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Dat gaat via de verzekeraar.

Terugvinden

In Nederland worden jaarlijks circa 30.000 voertuigen gestolen, ongeveer een derde daarvan wordt teruggevonden. De jaarlijkse schade bedraagt 205 miljoen euro. De bedoeling is dat als de proef slaagt, de aanpak landelijk wordt ingevoerd.

De proef begint op 1 februari bij de politie Brabant Oost en duurt zes maanden. Behalve auto's gaat het ook om vrachtwagens, motoren en andere voertuigen met een kenteken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl