NOS NieuwsAangepast

Vakbond: werkdruk te hoog bij AH

De werkdruk bij de distributiecentra van Albert Heijn is te hoog. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten in een rapport (.pdf).

In de distributiecentra wordt gewerkt met wat de bond opjaagbonussen noemt. Als werknemers in een week 10 procent meer werk gedaan krijgen dan de norm, krijgen ze een bonus. Maar als ze een kleine fout maken, kunnen ze die bonus weer kwijtraken. Die zogenoemde opjaagbonus werkt volgens de bond ongelukken in de hand. En veel werknemers halen de norm niet eens.

Daarnaast is er sprake van werkonzekerheid, zegt de bond. Want 50 procent van het personeel in de distributiecentra zou uitzendkracht zijn of heeft een tijdelijk contract. Veel van de uitzendkrachten komen uit Polen en FNV Bondgenoten zegt dat zij veel klachten doorgeven. Zo zou er sprake zijn van opjaaggedrag, intimidatie, gescheiden kantines en een respectloze behandeling.

Reactie AH

Albert Heijn zegt zich niet te herkennen in het rapport van de bond: "We zijn momenteel juist goed en constructief met elkaar in gesprek over de nieuwe cao, waarbinnen we afspraken maken over werkzekerheid en werkgelegenheid. We blijven de komende jaren investeren in onze medewerkers en hun ontwikkeling in de distributiecentra en daarvan is FNV op de hoogte."

"Wij bemerken geen brede onzekerheid over werkzekerheid of inkomen. Het percentage uitzendkrachten ligt lager dan 50 procent en we hebben richting de vakbonden en onze medewerkers al aangegeven dat we het percentage uitzendkrachten in onze distributiecentra de komende tijd gaan terugbrengen", zegt de supermarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl