NOS NieuwsAangepast

Van Agt wil debat over muur Israël

Ex-premier Van Agt wil dat de Tweede Kamer een debat houdt over de muur die Israël heeft gebouwd op de grens van de Westelijke Jordaanoever. Hij heeft de Kamer ruim 65.000 handtekeningen aangeboden voor een zogeheten burgerinitiatief.

De initiatiefnemers benadrukken dat de muur vooral op Palestijns gebied staat. Volgens hen scheidt de muur mensen van hun ziekenhuis, van hun familie en hun vrienden, kinderen van hun school en arbeiders van hun werk. Ze noemen het 700 kilometer lange bouwwerk een obstakel op weg naar vrede.

Terroristen

Israël heeft de muur destijds vooral gebouwd om terroristen te kunnen weren uit Israëlische steden en dorpen. Van Agt en de ondertekenaars van het verzoek vinden dat de muur op Palestijns gebied in strijd is met het internationale recht en dat hij daar moet worden afgebroken. Ze wijzen daarbij naar een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2004.

Een burgerinitiatief betekent dat burgers kunnen afdwingen dat de Kamer een bepaald onderwerp op de agenda zet. Daarbij gelden wel verschillende voorwaarden. Zo moeten minimaal 40.000 mensen het initiatief steunen en over het onderwerp mag de Kamer de afgelopen twee jaar geen besluit hebben genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl