NOS NieuwsAangepast

Voorlopig geen Fyra-enquête

Er komt voorlopig geen parlementaire enquête naar de Fyra. De VVD is tegen, de PvdA vindt het nog te vroeg om het zware middel in te zetten. Daarmee is er geen Kamermeerderheid.

"Van een enquête gaat er geen trein meer of minder rijden", zegt VVD-Kamerlid De Boer. "Het kost veel geld en tijd, en ondertussen ligt alles stil, zoals de onderzoeken die we nu al kunnen doen."

D66 en CDA pleitten voor een parlementaire enquête naar de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel. Dit is het zwaarste middel dat de Kamer kan inzetten om zaken uit te zoeken. "We willen dat de onderste steen boven komt", zei CDA-Kamerlid De Rouwe in het Radio 1 Journaal.

Aanbesteding

Volgens De Rouwe moest de enquête over de Fyra vooral gaan over de aanbesteding. "Er is destijds kennelijk alleen gekeken naar het prijskaartje en niet zozeer naar de kwaliteit." Hij denkt dat de schade inmiddels in de miljarden loopt.

D66-Kamerlid Van Veldhoven gaf toe dat de reiziger nu niets opschiet met een parlementaire enquête. Maar ze vindt dat duidelijk moet worden hoe het zo mis kan gaan, terwijl er een decennium is toegewerkt naar de hogesnelheidslijn.

Sinds de nieuwe Fyra-treinen op 9 december werden ingezet zijn er grote problemen. Afgelopen vrijdag is de hogesnelheidsdienst tussen Amsterdam en Brussel helemaal stilgelegd. De treinstellen van de Italiaanse bouwer mogen pas weer rijden als ze betrouwbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl