NOS NieuwsAangepast

Netanyahu favoriet kiezers Israël

In Israël worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Verwacht wordt dat de partij van zittend premier Netanyahu voldoende stemmen krijgt om door te regeren. Netanyahu wordt dan voor de derde keer premier.

Zijn Likud-partij vormt een blok met de ultranationalistische groep Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis). Samen krijgen ze waarschijnlijk ruim 30 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement.

Om aan een meerderheid te komen zal Netanyahu waarschijnlijk proberen een coalitie te vormen met conservatieve, religieuze partijen. De grootste daarvan wordt waarschijnlijk Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis). De leider daarvan, de miljonair Naftali Bennett, is in de peilingen als een komeet omhooggeschoten. Habayit Hayehudi wordt mogelijk de derde partij van het land. Bennett, die voor het eerst verkiesbaar is, wil grote delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren.

De tweede partij wordt waarschijnlijk de centrumlinkse Arbeidspartij. Toch zal die partij bij de coalitiebesprekingen waarschijnlijk geen rol spelen omdat leider Shelly Yachimovich samenwerking met het Likud-blok uitsluit.

Economie

Voor het eerst speelde het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen in de verkiezingscampagne geen grote rol. De economie was dit keer het belangrijkste onderwerp. Het begrotingstekort in Israël is opgelopen tot 4,2 procent. Dat betekent dat de nieuwe regering waarschijnlijk zal moeten besluiten tot ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen.

Voor Netanyahu zal daarnaast het nucleaire programma van Iran centraal staan in zijn beleid. De Likud-leider heeft gezegd dat hij niet zal toestaan dat Iran uranium verrijkt, waarmee het een kernbom kan maken. Iran zegt dat zijn nucleaire programma alleen bedoeld is om energie op te wekken, maar daar wordt in de westerse wereld weinig geloof aan gehecht.

Nederzettingen

Als Netanyahu weer met rechtse partijen gaat samenwerken, is het waarschijnlijk dat er toestemming wordt gegeven voor de bouw van nieuwe nederzettingen in bezet gebied. Daardoor kan de relatie met de Verenigde Staten, die toch al onder druk staat, verder verslechteren.

De stembureaus in Israël zijn open tot 21.00 uur (Nederlandse tijd). Direct daarna komen de media met exitpolls. De officiële uitslag wordt woensdagochtend verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl