NOS NieuwsAangepast

Veel pendelen naar Brussel

Den Haag moet zijn minister van Financiën de komende tijd delen met Brussel. Nu Jeroen Dijsselbloem voorzitter is geworden van de eurogroep, zal hij een groot deel van zijn werkweek moeten inruimen voor Europese zaken.

De groep bestaat uit de ministers van Financiën uit de zeventien eurolanden. Sinds het uitbreken van de eurocrisis speelt dat gezelschap een prominente rol. De ministers komen ongeveer een keer per maand bij elkaar en niet zelden gaat het dan om crisisoverleg.

Onder leiding van Dijsselbloem moeten belangrijke beslissingen worden voorbereid over onder meer miljardensteun aan zwakke eurolanden. Uiteindelijk nemen de regeringsleiders de beslissing, maar het grote werk wordt gedaan door de eurogroep.

Europese bril

Dijsselbloem zit niet alleen de vergadering voor, het is ook zijn taak ook om te zoeken naar compromissen. Daarvoor zal hij in de Brusselse wandelgangen bij de nodige onderonsjes betrokken zijn.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is blij met de benoeming van de PvdA'er. Volgens de voorstanders krijgt Nederland met Dijsselbloem als spin in het Europese web meer invloed.

De PVV en SP zijn tegen, omdat ze bang zijn dat Den Haag juist invloed verliest, nu Dijsselbloem vooral met een Europese bril naar de euro moet kijken.

Weekers

Overigens houdt Nederland een stoel aan de vergadertafel van de eurogroep, die zal worden bezet door staatssecretaris Frans Weekers.

Dijsselbloem, die nog maar een paar maanden minister is, wordt de opvolger van de Luxemburgse premier Jean Claude Juncker. Juncker was acht jaar voorzitter van de eurogroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl