NOS NieuwsAangepast

Eerste tocht Weissensee afgelast

Niet alleen de hoop op een Elfstedentocht is vervlogen, ook de eerste toertocht van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee gaat niet door.

Volgens de organisatie kan de veiligheid van de schaatsers niet voldoende worden gegarandeerd. Daarom zijn de eerste tochten, morgen en overmorgen, op de Weissensee in Oostenrijk afgelast.

De organisatoren gaan zich de komende dagen richten op festiviteiten náást het ijs ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.

Zeer koud

De laatste hoop voor schaatsers is nu gevestigd op de Blokzijler Merentocht die voor vrijdag gepland staat. "Als alle omstandigheden meezitten, het blijft vriezen en er valt geen sneeuw meer, dan is dat de eerste en waarschijnlijk meteen ook de laatste toertocht in Nederland", zegt Huub Snoep van de KNSB.

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra blijft het tot en met vrijdag koud tot zeer koud winterweer met temperaturen tussen de -2 en -5 overdag. 's Nachts vriest het matig tot streng.

Met de sneeuw van gisteren en vandaag zal het ijs nog wat kunnen aangroeien, "maar verwacht daar niet te veel van", zegt Hiemstra. "Door de wind van gisteren en eergisteren is het ijs op veel plaatsen geslonken en ook zijn er wakken ontstaan. Vorst betekent niet automatisch dikker ijs."

Nauwlettend

De KNSB heeft voorlopig nog geen toestemming gegeven om de tocht vrijdag te laten doorgaan. IJsmeesters houden de komende dagen de conditie van het ijs nauwlettend in de gaten. Waarschijnlijk wordt woensdag bekend of de tocht door gaat.

De Blokzijler Merentocht werd vorig jaar februari voor het laatst verreden. Meer dan 5000 schaatsers verschenen toen aan de start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl