NOS NieuwsAangepast

Washington in ban van inauguratie

In Washington D.C. zijn honderdduizenden Amerikanen bijeengekomen voor de inauguratie van president Obama. De verwachting is dat er minder belangstelling zal zijn dan vier jaar geleden, toen er 1,8 miljoen Amerikanen op afkwamen. De inauguratie is op de trappen van het Capitool, waar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zetelen.

"Het is veel rustiger dan de vorige keer. We zijn blij dat we vandaag kunnen vieren dat Obama onze president is", zegt een dame die al voor de vierde keer bij een presidentiële inauguratie is.

Toch hoor je handelaren op straat niet klagen, zegt redacteur Simone Tukker in de hoofdstad. "Dit zijn de beste dagen voor de fietstaxi", vertelt de fietskoerier die mensen van het metrostation naar de Mall brengt haar. Vooral mutsen en handschoenen worden goed verkocht vanwege de kou. "Ik heb wel vier lagen aan", zegt een jonge vrouw die trots een Obama-muts draagt.

Zuiniger

Er zijn niet alleen minder mensen, het is ook de bedoeling dat de inauguratie ingetogener is dan de vorige keer. Veel Amerikanen en politici vinden het niet gepast om zo veel geld uit te geven terwijl het land met een enorme staatsschuld zit.

Toch zit er nog steeds een aardig kostenplaatje aan de inauguratie verbonden. Inclusief beveiliging, het eten, de concerten, het bal en de parade kost de inauguratie nog steeds zo'n 170 miljoen dollar.

Vierde keer

De officiële inauguratie was gisteren al. De Amerikaanse grondwet schrijft voor dat de president uiterlijk op 20 januari de eed moet afleggen. Omdat die datum dit jaar op een zondag viel, volgt vandaag de publieke inauguratie.

Het is de vierde keer dat Obama de eed aflegt. Vier jaar geleden moest hij het twee keer doen omdat hij de eerste keer niet goed uit zijn woorden kwam. Obama komt in dat opzicht op gelijke hoogte met president Roosevelt, die tussen 1933 en 1945 vier keer werd gekozen.

Speech

Er is vooral veel belangstelling voor de speech van Obama, een veelbesproken onderwerp deze ochtend. "Ik wou dat ik een glazen bol had zodat ik wist wat hij ging zeggen", zegt een vrouw lachend, "maar ik weet zeker dat het heel welbespraakt zal zijn."

Voor deze inauguratiespeeches geldt over het algemeen hoe korter, hoe beter. Favoriet waren de inaugurele speeches van Abraham Lincoln en John F. Kennedy. Deze duurden allebei minder dan een kwartier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl