NOS NieuwsAangepast

Overheden eens over bezuinigingen

Het kabinet heeft met de gemeenten, provincies en waterschappen een akkoord bereikt over ruim een miljard euro aan bezuinigingen. Ook worden de lagere overheden verplicht bij het Rijk te bankieren. Daardoor moet de staatsschuld miljarden euro's lager uitvallen.

Gemeenten, provincies en waterschappen worden verplicht geld dat ze tijdelijk over hebben onder te brengen bij het Rijk. Ze krijgen daarvoor een marktconforme rente. De maatregel moet de schatkist dit jaar 6 miljard euro opleveren. Op langere termijn moet het effect zelfs 17 tot 20 miljard zijn.

Schatkistbankieren

Het zogeheten 'schatkistbankieren' maakt daarnaast een einde aan risicovolle beleggingen door lagere overheden. Verschillende gemeenten en provincies kwamen in de problemen doordat ze bijvoorbeeld geld in IJsland hadden ondergebracht. Om dat te voorkomen, waren er al nieuwe afspraken gemaakt.

Minister Dijsselbloem van Financiën noemt het akkoord "een grote stap voorwaarts". Het geeft volgens hem een impuls aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. De minister hoopt dit voorjaar ook een sociaal akkoord te kunnen sluiten met werkgevers en werknemers.

Achterbannen

De voorzitters van de organisaties voor gemeenten, provincies en waterschappen zullen het akkoord met een positief advies voorleggen aan hun achterbannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl