NOS NieuwsAangepast

Overleg over alternatief Fyra

De NS overlegt vanmiddag met de Belgische Spoorwegen. Het is de bedoeling om op korte termijn weer intercity's in te zetten tussen Amsterdam en Brussel als alternatief voor de Fyra. De hogesnelheidstrein kampt met structurele problemen en mag van de spoorbedrijven pas weer rijden als hij betrouwbaar is.

"We vragen ProRail wat de mogelijkheid en de capaciteit is op het traject", zegt directeur Meerstadt. "Want we willen voorlopig een structurele oplossing hebben tot Fyra een betrouwbaar product is" .

Wat de NS betreft is de maat wat de Fyra betreft vol. De hogesnelheidtrein is van Italiaanse makelij en sinds de levering zijn er voortdurend problemen geweest. Treinen konden niet verder rijden waardoor veel vertragingen ontstonden.

Punt

Eind vorige week besloten de Belgische spoorwegen voorlopig een punt te zetten achter het project omdat een deel van de bodemplaat van de Fyra was afgevallen. Meteen besloot de NS het voorbeeld van NMBS te volgen. De Tweede Kamer is het eens met dat besluit en wil dat er weer gewone intercity's worden ingezet.

Ook staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vindt dat er zo snel mogelijk een alternatief moet komen voor de Fyra. Ze heeft de NS en de NMBS verder gevraagd hoe ze de problemen permanent willen oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl