NOS SportAangepast

Goud Van der Wart, brons Ter Mors

Shorttracker Freek van der Wart is in het Zweedse Malmö Europees kampioen geworden.

Van der Wart klom door een overwinning op de 1.000 meter van de vierde naar de tweede plaats en verzekerde zich van de titel door daarna ook de superfinale over 3.000 meter te winnen.

Titelverdediger Sjinkie Knegt werd op de 1.000 meter al in de kwartfinales uitgeschakeld. Hij ging nog wel als klassementsleider de superfinale in, maar kwam daarin achter de 24-jarige Van der Wart als tweede over de finish.

Niels Kerstholt eindigde op de zesde plaats. De nummer vier van de 1.000 meter kwam in de superfinale ten val toen hij achter Van der Wart en Knegt derde lag.

Van der Wart vond dat de titel hem toekwam: "Ik heb als enige alle finales gehaald en vandaag ging alles goed. Het is een heerlijk gevoel om twee rondjes voor het einde te weten dat je nog voldoende over hebt om te winnen."

Ter Mors blijft steken op brons

Bij de dames moest de 23-jarige Jorien ter Mors genoegen nemen met de bronzen medaille.

De nummer twee van vorig jaar eindigde als derde op de 1.000 meter. Omdat de nummers één en twee van het klassement (Arianna Fontana en Elise Christie) voor haar eindigden, wist Ter Mors dat de titel er voor haar niet meer in zat.

De strijd om de titel kreeg op de 3.000 meter een dramatische ontknoping. De Britse Christie leek op weg naar het goud toen ze als eerste aan de laatste ronde begon. Ze ging echter onderuit, waardoor de 22-jarige Italiaanse Fontana op haar gemak naar haar vijfde Europese titel gleed.

Aflossing: goud dames, zilver heren

Op de aflossing wisten de dames hun Europese titel te prolongeren. Ter Mors, Lara van Ruijven en Sanne en Yara van Kerkhof vochten een verbeten duel uit met de Duitse ploeg, maar lieten zich niet verrassen.

Dat deden de Nederlandse heren, die net als de dames hun titel verdedigden, wel. Van der Wart, Knegt, Kerstholt en Daan Breeuwsma lagen vanaf de start van de 5.000 meter op kop, maar werden twee ronden voor het einde, bij de laatste wissel, afgetroefd door de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl