NOS NieuwsAangepast

Boeing stopt levering Dreamliners

Vliegtuigfabrikant Boeing stopt voorlopig met de levering van de 787, ook bekend als de Dreamliner. De productie gaat nog wel door, maar klanten krijgen de vliegtuigen pas als de accu-problemen zijn opgelost.

De afgelopen twee weken ontstond brand in twee Dreamliners nadat de lithium-ion-accu's oververhit waren geraakt, vermoedelijk door te sterk opladen. Dat gebeurde in twee Japanse toestellen. Het ene toestel stond op dat moment in Boston, het andere moest een noodlanding maken in Japan.

1000 procent zekerheid

Alle 50 Dreamliners die wereldwijd in gebruik zijn, worden nu aan de grond gehouden. Volgens de Amerikaanse minister Lahood van Transport mogen ze pas weer vliegen als de accu's "met duizend procent zekerheid" veilig zijn.

De lithium-ion-accu's zijn gemaakt door GS Yuasa, een Japans bedrijf. Japanse en Amerikaanse ingenieurs onderzoeken nu waardoor de accu's precies oververhit zijn geraakt. De oorzaak kan in de accu's zelf liggen, maar ook in de elektronica van het vliegtuig.

Boeing zegt pas weer Dreamliners te gaan leveren als de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten groen licht geven voor het gebruik ervan. Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld hebben meer dan 800 Dreamliners besteld.

Sneller en krachtiger

De Boeing 787 is momenteel het enige grote passagiersvliegtuig dat op grote schaal gebruik maakt van lithium-ion-accu's. Die zijn lichter en krachtiger dan conventionele accu's en kunnen ook sneller worden opgeladen.

In de Airbus A380 zitten ze ook, maar daar worden ze alleen gebruikt voor de noodverlichting. Het risico van oververhitting is daar minimaal. Wel werkt Airbus aan een nieuw toestel, de A350, waarin lithium-ion-accu's een grotere rol spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl