'IJsgroei heeft nog dagen nodig'

Liefhebbers die een weekend vol schaatsplezier hadden verwacht, komen bedrogen uit. De KNSB gelastte vandaag alle tochten op natuurijs af die voor zaterdag gepland stonden. "Er zijn minimaal nog een paar dagen nodig om het ijs te laten groeien", zegt Ramon Kuipers, coördinator Natuurijs van de KNSB.

Ook de slotwedstrijd van de vierdaagse op natuurijs ging vandaag niet door. Gisteren werd de derde race al voortijdig afgebroken omdat het ijs te slecht was. In het ijs waren gaten gekomen die het onderliggende asfalt blootlegden.

Vanochtend ondervond een ijsmeester aan den lijve dat de toestand van het ijs nog lang niet overal goed is. Tijdens een interview met NOS Radio 1 zakte hij op de Ankeveense Plassen door het ijs.

Herdenking

In Friesland werd vandaag de tijd herdacht dat de vorst nog wel streng genoeg was voor lange tochten. De 69 schaatsters die de legendarische Elfstedentocht van 1963 wisten uit te rijden kwamen in Hindeloopen bij elkaar. Er waren ruim 9000 schaatsers aan de start verschenen, maar het was zo koud dat de overgrote meerderheid onderweg opgaf.

Overigens zijn de weersomstandigheden niet altijd de oorzaak van het bederven van ijspret. In Nieuwe Pekela gooiden vandalen boomstammen en stoeptegels op de ijsbaan, waardoor scheuren en gaten ontstonden.

Zout

Ook in Veendam werd de baan vernield. "We zullen er alles aan doen om de ijsbaan te herstellen, maar het is nog maar de vraag of dat lukt", zegt beheerder Wesley Bouwhuis van de baan in Veendam.

Dat soort problemen zijn er niet alleen in Groningen. In Breukelen gooiden vandalen ballen van strooizout op het ijs. Die ballen zakten langzaam door het ijs, waardoor de hele baan is verpest. Ook in Arnhem was het raak. Begin deze week werden daar grote stukken uit een ijsbaan gehakt.

Houd via de schaatskaart van de NOS in de gaten waar al geschaatst kan worden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl