NOS NieuwsAangepast

VN: Grote vluchtelingenstroom Mali

De Verenigde Naties verwachten een grote vluchtelingenstroom vanwege het geweld in Mali. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, denkt dat er in de komende maanden ruim 700.000 mensen op de vlucht zullen slaan.

Vanuit het noorden van Mali komen verhalen over executies, amputaties en het recruteren van kindsoldaten door islamtische opstandelingen, zegt een woordvoerder van de UNHCR.

Meer dan de helft van de vluchtelingen zal zijn heil zoeken over de grens, in landen zoals Mauritanië, Niger, Burkina Faso en Algerije. Nu al vangen die landen bijna 150.000 mensen uit het noorden van Mali op. De VN verwacht dat ongeveer 300.000 vluchtelingen in eigen land blijven.

West-Afrikaanse troepen

Gisteren arriveerden de eerste West-Afrikaanse troepen in het land. Die moeten de 1400 Franse millitairen ondersteunen die strijden tegen de islamitische fundamentalisten.

Ook Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over mensen die in het noorden wonen. De hulporganisatie krijgt geen toegang van de Malinese en Franse autoriteiten. Volgens directeur Arjen Hehenkamp is niet duidelijk waarom ze worden tegengehouden.

"Wij hebben op dit moment weinig zicht op wat er gaande is in het gebied. We weten dat er vluchtelingen zijn en daarom willen we er medische teams naartoe sturen", zegt Hehenkamp. "We roepen de Fransen en de Malinezen dan ook op om hulporganisaties toe te laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl