NOS NieuwsAangepast

Cameron stuurt team naar Algerije

De Britse premier Cameron heeft in het Lagerhuis gezegd dat de gijzelaarscrisis in Algerije nog niet voorbij is. Algerijnse troepen op het afgelegen gascomplex aan de grens met Libië proberen nog altijd gijzelaars te bevrijden die in handen zijn van de terroristische groepering die het complex woensdagavond laat overviel.

Ook volgens de Franse premier Ayrault is de actie in Algerije nog aan de gang. Hij zei dat Frankrijk de dood van de gijzelaars betreurt, zonder in detail te treden. Ayrault had vanochtend nog contact met de Algerijnse regering.

De Britten sturen een interventieteam naar Algerije om de crisis te helpen oplossen. In het complex worden ook Britten gegijzeld, maar het zijn er veel minder dan de eerder genoemde dertig. Om veiligheidsredenen wilde Cameron niet een precies aantal noemen.

Contact

In het Lagerhuis gaf Cameron een verslag van de gebeurtenissen sinds woensdag. Hij heeft driemaal contact gehad met de Algerijnse premier en hij sprak ook met de Franse president Hollande en president Obama van de Verenigde Staten over de crisis.

Cameron bood Algerije militaire hulp aan, maar gisterenmiddag grepen de Algerijen zonder overleg met andere regeringen in. Algerije zei dat snel ingrijpen geboden was, toen de terroristen met gijzelaars wilden vluchten.

Bij de acie kwamen volgens officiële Algerijnse cijfers zes buitenlanders om het leven, uit onder meer Groot-Brittannië, de Filipijnen en Algerije. Een anonieme Algerijnse functionaris zei dat 30 gijzelaars en 11 terroristen zijn gedood.

'Goed voorbereid'

In het complex werkten mensen uit zeker tien verschillende landen. Cameron verklaarde dat de gijzelingsactie goed was voorbereid en werd uitgevoerd door zwaarbewapende extremisten, onder leiding van de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar.

De terroristen overvielen eerst twee bussen op het complex in Algerije en drongen toen woningen van personeel op het gascomplex binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl