NOS NieuwsAangepast

NS Hispeed: Fyra stuk door ijsblok

De schade aan drie Fyra-treinen is gisteren veroorzaakt door het winterweer. Volgens commercieel directeur van NS Hispeed Marjon Kaper zijn bodemplaten van de hogesnelheidstreinen beschadigd door ijsblokken.

"Elke trein krijgt in de winter aan de voor- en onderkant ijsvorming. Die ijsblokken kunnen soms 20 bij 20 centimeter zijn. Die vallen er tijdens de rit weer af, zeker bij een hogesnelheidstrein. Dan stuiteren ze naar achteren en maken ze dingen kapot", zei Kaper in het NOS Radio 1 Journaal.

NS Hispeed onderzoekt de mogelijkheden om van de ijsvorming af te komen. Kaper wijst erop dat Fyra's bij hun eindbestemming al ijsvrij worden gemaakt, maar dat dat geen definitieve oplossing is. "Onderweg ga je toch weer door sneeuw en krijg je weer ijsvorming."

Zoveelste incident

Gisteren kwamen drie Fyra's op hun eindstation aan met beschadigde bodemplaten. Vanwege de schade worden de Fyra's niet meer ingezet. Vandaag moet duidelijk worden wanneer ze weer gaan rijden. Het is het zoveelste incident met de nieuwe hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam.

Commercieel directeur Kaper zegt dat alles wordt gedaan om reizigers naar hun eindbestemming te brengen. "Maar ze zullen twee keer meer moeten overstappen en dat is natuurlijk vervelend."

Mansveld

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vindt het vervelend voor de reizigers dat er opnieuw problemen zijn met de Fyra, maar ze wil nog niet inhoudelijk reageren. "Onderzoek van Hispeed moet nu uitwijzen wat er precies misgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl