NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar Griekse minister

Er komt een onderzoek naar de voormalige Griekse minister van Financiën Papakonstandinou. Hij zou hebben gesjoemeld met de lijst van Grieken die een bankrekening hebben in Zwitserland. Uit het onderzoek moet blijken of hij heeft opgedragen drie familieleden van de lijst te laten verwijderen.

Een overgrote meerderheid van het Griekse parlement stemde in met het onderzoek; 265 stemmen voor en 6 tegen.

Belastingontduikers

Op de lijst staan de namen van 2000 Grieken die de belasting hebben ontdoken. De Griekse regering kreeg het bestand in 2010 van de toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, die nu de chef is van het Internationaal Monetair Fonds. Zij kreeg de lijst van een Zwitserse bank.

De lijst waarop de Griekse regering zich nu baseert, komt niet overeen met die van Lagarde. De namen van drie aangetrouwde mannen in de familie van de oud-minister ontbreken.

De socialistische partij PASOK royeerde Papakonstandinou eind december. De partijtop verwijt hem dat hij op de slechtst denkbare manier met de lijst is omgesprongen.

Woede

Tot nu toe heeft Griekenland nog niets met de gegevens gedaan, die gebruikt kunnen worden bij het opsporen van belastingontduikers. De Griekse regering voerde wel omvangrijke bezuinigingen door, tot grote woede van Grieken die te maken hebben met salarisvermindering, lagere pensioenen en werkloosheid.

Papakonstandinou was van 2009 tot juni 2011 minister van Financiën en daarna korte tijd minister van Milieu. Hij heeft nu geen politieke functie. Hij ontkent dat hij iets heeft veranderd aan de lijst en zegt dat hij weigert in deze affaire de zondebok te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl