NOS NieuwsAangepast

Schrijfster 'Dear Abby' overleden

In de VS is de schrijfster van de populaire Dear Abby-adviescolumn overleden. Het werk van Abigail Van Buren (een pseudoniem van Pauline Friedman Phillips) verscheen in meer dan duizend kranten.

Bijna een halve eeuw gaf Phillips raad aan wanhopige briefschrijvers. Ze kreeg vragen over alle veranderingen die de maatschappij in die jaren doormaakte: echtscheidingen, werkende moeders, wapenbezit, rassenkwesties en Viagra. Als ze meende dat een briefschrijver suïcidaal klonk, nam ze de moeite om iemand te bellen, vaak tot de verrassing van de schrijver.

In een interview zei Phillips eens dat ze als kind al vriendinnen van relatieadvies voorzag en dat altijd met humor probeerde te doen. "Ik had dat van mijn moeder, dat ik een luisterend oor kon bieden en advies kon geven." Als student schreef ze al een roddelrubriek in een schoolkrant.

Tweelingzus

Phillips was de identieke tweelingzus van Esther Friedman Lederer, die zelf als Ann Landers duizenden krantenlezers hielp met een adviescolumn. De twee hadden jarenlang ruzie, nadat ze beiden in 1955 werk hadden gevonden als schrijfster van adviescolumns.

Phillips had haar baantje gekregen toen ze zich bij de San Francisco Chronicle beklaagde dat hun adviesstukken te saai waren. De hoofdredacteur daagde haar uit het beter te doen, waarna ze werd aangenomen.

Lederer had net enkele weken eerder de adviescolumn van Ann Landers overgenomen. Ze kon het niet verkroppen dat haar zus haar in het beroep volgde. Bovendien beconcurreerden de twee zussen elkaar in de krantenmarkt. Jarenlang spraken de twee niet met elkaar, maar ze verzoenden zich voor de dood van Landers in 2002.

Alzheimer

In 2002 stopte ook Phillips met haar column, nadat bij haar alzheimer was vastgesteld. Haar dochter Jeanne nam het stokje over; zij had haar moeder toen al enkele jaren bijgestaan bij het schrijven van de column.

Pauline Friedman Phillips werd 94 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl