NOS NieuwsAangepast

KNSB: ijs is nog onbetrouwbaar

Het ijs op open water is nog volstrekt onbetrouwbaar. Dat zegt coördinator natuurijs Ramon Kuipers van schaatsbond KNSB. "De vorst heeft nog niet lang genoeg aangehouden en de sneeuw is op veel plekken een spelbreker geweest."

Mensen die nu willen schaatsen, kunnen volgens hem beter naar een natuurijsbaan in de buurt gaan, al zijn die nog niet allemaal open.

Op verschillende plaatsen in het land zijn mensen toch het ijs op gegaan. Op de Groote Wielen in Friesland zakte een man door het ijs. Meerdere mensen schoten hem te hulp. Uiteindelijk is hij gered en met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Vrij spel

Bij Akersloot is met duikers naar een meisje gezocht dat onder het ijs zou zijn geraakt. Maar niemand werd er als vermist opgegeven.

In Gramsbergen is de schaatsmarathon na 45 ronden gestaakt. Het natuurijs was te slecht om nog door te rijden.

Oostvaardersplassen

Boswachter Bergman van de Oostvaardersplassen waarschuwt op zijn blog voor de ijskwaliteit. "Doordat er een laag sneeuw op het ijs ligt, groeit het ijs van onderen niet aan en kun je niet zien waar je schaatst."

Bergman: "De wind heeft hier bovendien vrij spel en zorgt ervoor dat delen niet zijn bevroren of later zijn bevroren. Op deze plekken is het ijs nog enorm dun, dus zeer gevaarlijk. Ook eenden en andere watervogels houden het ijs open."

Schaatskaart

Op de onderstaande kaart is te zien waar er kan worden geschaatst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl