NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse troepen landen in Mali

De eerste West-Afrikaanse troepen zijn aangekomen in Mali om te helpen bij de strijd tegen islamitische rebellen in het noorden van het land. De militairen maken deel uit van een VN-troepenmacht.

Ongeveer honderd militairen uit Togo kwamen aan het begin van de avond aan op de luchthaven van de Malinese hoofdstad Bamako. Er zijn ook troepen uit Nigeria onderweg.

De VN-missie zou eigenlijk pas in september beginnen, maar is vervroegd vanwege de Franse operatie in Mali. Zo'n 1400 Franse militairen vechten tegen de rebellen, die banden hebben met al-Qaida. Aan de grondoperatie gingen luchtaanvallen vooraf.

Diabaly

De islamitische rebellen hebben het noorden van Mali in handen. De Fransen hebben onder meer de stad Diabaly heroverd, maar lijken nog terug te deinzen voor een grootscheepse aanval. De rebellen zouden zich schuilhouden in huizen van burgers.

De Franse president Hollande zegt dat de operatie nodig is in de strijd tegen het terrorisme. Als al-Qaida de macht heeft in het noorden van Mali, is dat volgens hem ook een bedreiging voor Europa.

Algerije heeft zijn luchtruim opengesteld voor de Franse luchtmacht. Als vergelding hebben militanten die verbonden zijn aan al-Qaida tientallen buitenlandse medewerkers van een Algerijns gasveld gegijzeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl