NOS NieuwsAangepast

50 Nederlandse bedrijven in Algerije

In Algerije zijn zo'n 50 Nederlandse bedrijven actief. Het gaat vooral om bedrijven in de agrarische en medische hoek en de olie- en gassector.

Gisteren gijzelden militanten tientallen werknemers van het Britse olieconcern BP.

De grootste Nederlandse bedrijven in Algerije zijn Heineken, Philips, Shell en Unilever. De eerste drie hebben geen Nederlandse werknemers in Algerije zitten. Van Unilever is dat onbekend.

In 2011 importeerde Nederland voor bijna 500 miljoen euro aan goederen uit Algerije. Die import bestond grotendeels uit olie, gas en voedsel. Nederland exporteerde voor ongeveer 250 miljoen naar Algerije.

Export

De Algerijnse economie moet het vooral hebben van de export van olie en gas. Die is op dit moment goed voor ruim 95 procent van de Algerijnse export. De gasvoorraden van het Noord-Afrikaanse land kunnen een alternatief zijn voor het gas dat de EU nu uit Rusland importeert.

Dankzij die olie- en gasvoorraden groeit de Algerijnse economie al jaren gestaag. Toch is die groei in de afgelopen jaren afgezwakt. Dat komt met name door het achterblijven van de infrastructuur. Ook is er een restrictie op buitenlandse investeringen, daardoor blijven de grote olieconcerns terughoudend met investeringen in de Algerijnse energiesector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl