NOS NieuwsAangepast

Zelfmoord Rus in detentie R'dam

De Russische activist Aleksandr Dolmatov (35) heeft vanochtend in Rotterdam zelfmoord gepleegd. Dolmatov vluchtte in juni naar Nederland en had politiek asiel aangevraagd maar die aanvraag was afgewezen.

Hij was lid van de oppositiepartij 'Een ander Rusland'. Hij werd opgepakt na een demonstratie tegen Poetin. Dolmatov werd naar eigen zeggen ook geschaduwd en bedreigd door de Russische geheime dienst. Omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn eigen land, vluchtte hij naar Nederland.

Hij zat volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie sinds gisteravond in de vreemdelingendetentie in Rotterdam. Vanochtend om zeven uur werd het lichaam van Dolmatov in zijn cel gevonden.

Raketindustrie

De marechaussee en een schouwarts hebben het stoffelijk overschot en de omstandigheden onderzocht. Dat is standaardprocedure. Uit dat onderzoek blijkt dat het inderdaad om zelfmoord gaat, zegt het ministerie. Er is volgens de woordvoerder op dit moment geen reden voor nader onderzoek.

Dolmatov liet een afscheidsbrief achter. Daarover wil de woordvoerder alleen kwijt dat zijn zelfmoord te maken heeft met persoonlijke redenen. De lopende procedure en zijn verblijf in Nederland zouden geen rol hebben gespeeld.

Over de wijze waarop de Russische dissident zelfmoord heeft gepleegd wil het ministerie niet uitwijden. In zijn cel was geen camerabewaking aanwezig.

In Rusland bleef zijn vlucht in juni niet onopgemerkt. Dolmatov had een hoge functie in de raketindustrie en had vermoedelijk kennis van Russische staatsgeheimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl