NOS NieuwsAangepast

Asbest Kanaleneiland: 5 à 6 miljoen

Door redacteur Jikke Zijlstra

De asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe tussen de 5 en 6 miljoen euro gekost. Dat meldt een woordvoerder desgevraagd.

De kosten bestaan onder meer uit hotelovernachtingen voor mensen die hun huis uit moesten, de huur en inrichting van tijdelijke logeerwoningen, beveiliging van de buurt en onkostenvergoedingen voor kleding en reizen.

Claims

Het bedrag kan nog oplopen, want bij de corporatie zijn talloze claims binnengekomen. Zo hebben diverse advocaten namens bewoners in totaal 40 claims ingediend. Zij zeggen materiële en immateriële schade te hebben geleden door de asbestbesmetting. Daarnaast zijn nog tientallen claims binnengekomen van individuele bewoners en ondernemers.

Eind juli vorig jaar werd een deel van Kanaleneiland ontruimd en afgesloten. Meer dan 300 mensen moesten hun huis uit. Een deel van hen kon begin augustus terugkeren. Maar 45 gezinnen uit een flat aan de Stanleylaan wonen nog altijd bij vrienden, familie of in een logeerwoning.

Sanering

Begin deze maand werd de sanering van deze laatste nog afgesloten flat afgerond. De bewoners kunnen vanaf maandag hun sleutel ophalen. Vooralsnog hebben 21 van de 45 gezinnen besloten ook daadwerkelijk terug te willen naar hun oude huis aan de Stanleylaan.

Niet iedereen staat te springen om terug te gaan. Zo willen 13 gezinnen eerst de renovatie van de buitenkant van de flat afwachten. Die zal vermoedelijk eind april klaar zijn, aldus een woordvoerder van Mitros. Nog eens tien gezinnen hebben nog niet besloten wat ze gaan doen en een gezin is inmiddels verhuisd naar een woning in de wijk Leidsche Rijn.

De komende weken wordt het bouwmateriaal van de asbestsaneerder opgeruimd, gaat de beveiliging weg en worden de hekken rondom de flat weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl