Rechts domineert campagne Israël

Naftali Bennett tijdens verkiezingsstrijd»
Naftali Bennett tijdens verkiezingsstrijd ANP

Door correspondent Monique van Hoogstraten

Als het publiek dat zich gisteravond verzamelde in de Grote Synagoge van Jeruzalem iets zegt over de verkiezingsuitkomst in Israël, is rechts van een grote meerderheid verzekerd.

De kandidaat van de linkse partij Meretz werd uitgejoeld toen ze zei dat Israël het initiatief tot nieuwe vredesbesprekingen moet nemen. De kandidaat van de extreem-rechtse partij 'Sterk Israël' kreeg luid applaus toen hij zei: "Palestijnen hebben allang een eigen staat, in Jordanië". Ofwel: de hele Westelijke Jordaanover behoort Israël toe, en er zal nooit een Palestijnse staat worden gevestigd op het 'bijbelse land'.

Nu was de samenstelling van het publiek bij het verkiezingsdebat vast niet representatief - het was georganiseeerd door de rechtse krant Jerusalem Post. Maar de sfeer in de zaal gaf wel een goed beeld van de huidige campagne. Die wordt, in de debatten, in de peilingen en in de media vrijwel geheel gedomineerd door rechts. En vooral door de strijd tussen rechts en extreem-rechts.

De grote meerderheid

Likud, traditioneel de centrum-rechtse volkspartij, was al flink naar rechts opgeschoven. Vrijwel alle gematigde kandidaten zijn op onverkiesbare plekken terecht gekomen. De grote meerderheid van de 'Likudniks' die straks in de Knesset zitten, is tegenstander van een Palestijnse staat.

Desondanks lopen veel kiezers van Likud de laatste weken weg, nog verder naar rechts. Ze voelen zich aangetrokken tot Naftali Bennett, de jonge nieuwe vlotte leider van nationalistisch-religieuze partij 'Het Joodse Huis'. Hij zegt onomwonden dat Israël 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanover moet annexeren. 'Die man spreekt tenminste heldere taal', zeggen veel van zijn fans.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Verkiezingen Israël een gevecht tussen rechts, rechtser en nóg rechtser' Aanstaande dinsdag zijn er verkiezingen in Israël. De campagne gaat vooral tussen rechts en extreem-rechts; tussen de Likud-partij... van premier Netanyahu en de partij 'Het Joodse Huis'. Die lokt met de nieuwe charismatische partijleider Naftali Bennett talloze kiezers weg bij Likud. Tijdens een debat in Jeruzalem probeerden ze elkaar de loef af te steken met anti-Palestijnse uitlatingen. Correspondent Monique van Hoogstraten sprak met de aanwezigen.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio