NOS NieuwsAangepast

Friesche Elf Steden voorspelt niets

De Vereniging de Friesche Elf Steden wil niets zeggen over de kans op een Elfstedentocht. De vereniging wil daar, zoals altijd na een paar dagen vorst, op geen enkele manier op vooruitlopen.

In de media wordt al druk gepraat over de tocht der tochten, maar speculaties daarover zijn voorbarig.

"Het is aan de natuur of de tocht er komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg blijft vriezen," zegt een woordvoerder van de Vereniging de Friesche Elf Steden. Over een mogelijke datum wordt al helemaal niet gesproken.

Flink vriezen

Om een Elfstedentocht te kunnen houden, moet het uiteraard flink vriezen in Friesland. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef wordt aan die voorwaarde de komende tijd aardig voldaan.

Daar komt bij dat er in Friesland nauwelijks sneeuw op het ijs ligt en dat is goed voor de ijsvorming. Het ijs op de hele route moet minstens 15 tot 16 centimeter dik zijn. Het Waterschap Friesland heeft 85 procent van de poldergemalen in de provincie uitgezet, om de ijsaangroei te bevorderen.

Toch wil ook Verhoef zich niet wagen aan een voorspelling. "Uiteindelijk ligt het allemaal aan de lokale weersomstandigheden", zegt hij.

Of, zoals het op de site elfstedentocht.nl staat: "Op het moment dat het na een flink aantal nachten strenge vorst écht spannend wordt of de tocht zal kunnen worden gehouden, dan verschijnt daarover hier alle informatie. Maar zover is het nu nog lang niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl