NOS NieuwsAangepast

Protestlakens tegen roet langs A13

Rotterdammers die langs de A13 wonen, krijgen witte lakens uitgedeeld om uit hun raam te hangen. De initiatiefnemers, een groep plaatselijke politici, willen de lakens over drie weken bij de Tweede Kamer afgeven om aan te tonen hoeveel roet er in de lucht zit.

In juli werd de maximumsnelheid op de A13 in Rotterdam verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Sindsdien is de luchtkwaliteit in de wijk Overschie met 25 procent verslechterd, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bonte. "Dat hebben we gemeten. De Europese normen worden ruim overschreden."

Vol met roet

Bonte denkt dat de Tweede Kamer over een paar weken schrikt van de lakens, die volgens hem dan vol met roet zitten. "Minister Schultz wil niet luisteren naar de bezwaren. We hopen dat de Tweede Kamer wel opkomt voor de gezondheid van de bewoners en de snelheidsverhoging terugdraait."

Bonte en zijn collega's van CDA en PvdA delen de witte lakens zondag uit aan ongeveer 100 omwonenden, maar ook anderen kunnen zich melden. Volgens de initiatiefnemers wonen langs het traject meer dan 1000 mensen die last hebben van de snelheidsverhoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl